вторник, 18 октомври 2016 г.

"Вината в нашите звезди" на Джон Грийн - Ревю



Издателство: ЕГМОНТ
Автор: Джон Грийн
Страници: 287


Анотация:

Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не й остават повече от няколко години живот. Затова тя гледа на себе си преди всичко като на "професионално боледуваща". Но един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, се появява Огъстъс Уотърс. И ето как историята на Хейзъл е напът да бъде пренаписана.Мъдър, дързък и суров, "Вината в нашите звезди" на Джон Грийн е труден за преглъщане роман за смешното и трагичното в това да си влюбен и... на крачка от смъртта.


„Най-добрата и амбициозна книга на Грийн до момент. Във всеки един аспект. „Вината в нашите звезди” е абсолютен триумф.”
Буклист


„Грийн пише книги за тийнейджъри, но стилът му е толкова привлекателен и натрапчиво четим, че надскача категоризации. „Вината в нашите звезди” доказва, че славата на писателя е напълно заслужена.”
NPR


„Перфектна, елегична комедия... дълго ще вълнува умовете на тийнейджърите и по-възрастните читатели.”
Ю Ес Тудей


„Болезнено красива история.”
Ес Ел Джи


„Джон Грийн ловко смесва дълбочина и тривиалност в това сурово и трогателно любовно обяснение пред човешкия дух.”
Уошингтън Поуст



 Здравейте, приятели! Отново съм тук да ви представя резюмето на една уникална книга, разказана през погледа на Хейзъл Грейс Ланкастър, в която се преплитат различни чувства: щастие, тъга, надежда и т.н. Може би просто не бях готова да се докосна до нея, защото ще остана разочарована? Сгреших, за пореден път. Има много моменти, които те карат на настръхнеш и да се замислиш, че това не е поредната измислица, а реалния несправедлив живот...


Всичко започва в групата за взаимопомощ, където се събират деца с различни разновидности на коварната болест РАК...
Там Хейзъл среща Огъстъс Уотърс. Участниците в групата трябва да се представят, при което Хейзъл разказва за себе си - 16 годишна, първоначално с рак на щитовидната жлеза, а след това с разсейки в белите й дробове. Огъстъс - на 17 години, преди година и половина прекарал остеосарком (рак на костите). Малко по малко се завързва любов между двамата герои.
Отрицателно е мнението на Хейзъл, когато Огъстъс вади кутия цигари и поставя една цигара в устата си... Но след дългото мърморене от страна на Хейзъл, Огъстъс не пали цигарата, а отвръща:

"Слагаш това нещо между зъбите си, но не му даваш силата да те убие." - Огъстъс Уотърс


... Невероятното и в същото време разтърсващо пътуване до Амстердам започва, като един вид подарък на Хейзъл, но завършва по по-неприятен начин... Оказва се, че Огъстъс има разсейки на рака в цялото тяло. От тогава той знае, че не му остава много време живот, но продължава да убеждава Хейзъл, че се чувства добре. Не след дълго той се влошава, при което моли Хейзъл и неговия приятел Исак да напишат нещо за погребението му, така като разбира че има броени дни...
След осем мъчителни дни в болницата, рака спира сърцето на Огъстъс.
Речта на Хейзъл тежка, но в същото време толкова нежна стига до сърцето на всеки читател:

"Не мога да разкажа любовната ни история и затова ще говоря за математика. Не съм математик, но знам едно: между 0 и 1 има безкрайно много числа. Например 0,1, 0,12, 0,112 и така до безкрай. Но, разбира се, безкрайните множества от числа между 0 и 2 и между 0 и милион са много по-големи. Едни безкрайности са по-големи от други. Научихме това от един писател, когото и двамата харесвахме. Има дни, в които ме обзема негодувание срещу размера на моето безкрайно множество. Искам повече числа, отколкото най-вероятно ще получа, и Бог ми е свидетел, че искам за Огъстъс Уотърс повече числа, отколкото той получи. Но, Гас, любов моя, не мога да ти опиша колко съм признателна за нашата малка безкрайност. Не бих я заменила за нищо на този свят. За
броени дни ти ми подари цяла вечност и затова съм благодарна." - Хейзъл Грейс


Предлагам ви книгата, за да усетите самите чувства и силната надежда на героите!

-Славена




сряда, 12 октомври 2016 г.

Резултат с изображение за сянката над каменната пейкаЗаглавие: "Сянката над каменната пейка"
Автор: Мария Грипе
Издателство: „ЕМАС“
Страници: 300




Всичко започва, когато в дома на четиринайсетгодишната Берта постъпва млада прислужница на име Каролин. И когато Каролин открива стара семейна снимка, на която тайнствена сянка пада върху каменната пейка в парка.
Прислужницата внася нов живот в скучното всекидневие на заможното семейство. Децата я боготворят, родителите са удивени от трудолюбието й, само възрастната икономка Свеа таи озлобление. 
Между Берта и Каролин се заражда много силна връзка. Но защо Каролин се рови в семейството й и не пропуска възможност да я уязви, изтъквайки недостатъците и грешките на нейните най-близки хора? И откъде иде тази нейна непримиримост, която само чака повод да избухне и да помете всичко със себе си? И най-сетне – чия е сянката над каменната пейка и каква тайна я свързва с Каролин? 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Младата прислужница Каролин започва работа в нов дом, където бързо успява да разведри скучното всекидневие. Всички са очаровани от нея – единствено старата икономка Свеа не гледа с добро око на момичето.
14-годишната Берта бързо се сближава с Каролин. Защо обаче Каролин не престава да изтъква недостатъците на най-близките й хора? И на какво се дължи тази нейна плашеща непримиримост?

Чия е сянката над каменната пейка в една стара фотография и защо Каролин се интересува толкова живо от семейния албум? Каква роля в живота й има човекът зад обектива ? Защо Каролин крие, че има брат-близнак?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Напрежението нито за момент не отслабва в този майсторски изграден психологически роман. Мария Грипе е разпределила виртуозно ролите между действащите лица: добронамерена, но слабохарактерна майка; зает баща, който предпочита други да взимат решенията вместо него; властна икономка, която не се притеснява да прибегне до интриги и изнудване, за да запази авторитета си; послушна дъщеря, свикнала да се подчинява на порядките у дома, но в същото време твърде чувствителна и интелигентна, за да не си задава въпроси.

-Славена
 

понеделник, 3 октомври 2016 г.


 Издателство: ЕГМОНТ
 Автор: Вероника Рот
 Година на издаване: 2011
 Тип: Антиутопии
 Поредица: Дивергенти
 Възраст: 13+
 Корица: Мека
 Страници: 416




Чикаго в бъдещето - обществото е постигнало идеалния ред. Разделено на пет касти, всяка от които изповядва по една добродетел, то изглежда напълно непоклатимо.
На определен ден в годината всеки 16-годишен тийнейджър в града трябва да реши към коя от фракциите да се присъедини и да й служи до края на живота си. Беатрис Прайър е изправена пред труден избор - дали да остане вярна на родната си каста, или да последва инстинктите си и да премине в друга.
Готова ли е тя да издържи страшните изпитания на инициацията, за да се докаже? Има ли място в нейния нов свят за любов и истина - защото, както се оказва, Беатрис е различна от другите и това е тайна, която трябва да пази с цената на живота си.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Малко за авторката:

Вероника Рот завършва творческо писане в университета „Нортуестърн”. Печели световна слава с романа „Дивергенти”, определен за „Най-добра книга на 2011” в класациите на Publishers Weekly и Amazon и „Любима книга на 2011” и „Най-добра фентъзи и научно-фантастична книга за 2011” в Goodreads.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Резюме:

С действие развиващо се в бъдещо дистопично общество книгата разказва историята на младата Беатрис Прайър и нейното съдбовно решение. След години изпълнени с големи предизвикателства и проблеми човечеството се е променило. Обществата функционират по различен начин и хората живеят разделени на пет отделни фракции, които представляват различна добродетел. Всички които навършат 16-години трябва да решат дали да останат в своята фракция или да се преселят в друга и да живеят там до смъртта си. Младата Беатрис изненадва всички свои роднини с решението си и заедно с няколко приятели тя трябва да се справи успешно със сложен процес на “иницииране”. Групата тийнейджъри преминават през сложни физически и психологически тестове, които ги променят напълно. Но Беатрис пази дълбоко в себе си тайна. Тайна, която ако излезе наяве ще я обрече на сигурна смърт. Но когато по случайност разкрива таен план за дестабилизиране на обществото тя осъзнава, че единствено нейната тайна може да предотврати надвисналата катастрофа.