понеделник, 3 октомври 2016 г.


 Издателство: ЕГМОНТ
 Автор: Вероника Рот
 Година на издаване: 2011
 Тип: Антиутопии
 Поредица: Дивергенти
 Възраст: 13+
 Корица: Мека
 Страници: 416




Чикаго в бъдещето - обществото е постигнало идеалния ред. Разделено на пет касти, всяка от които изповядва по една добродетел, то изглежда напълно непоклатимо.
На определен ден в годината всеки 16-годишен тийнейджър в града трябва да реши към коя от фракциите да се присъедини и да й служи до края на живота си. Беатрис Прайър е изправена пред труден избор - дали да остане вярна на родната си каста, или да последва инстинктите си и да премине в друга.
Готова ли е тя да издържи страшните изпитания на инициацията, за да се докаже? Има ли място в нейния нов свят за любов и истина - защото, както се оказва, Беатрис е различна от другите и това е тайна, която трябва да пази с цената на живота си.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Малко за авторката:

Вероника Рот завършва творческо писане в университета „Нортуестърн”. Печели световна слава с романа „Дивергенти”, определен за „Най-добра книга на 2011” в класациите на Publishers Weekly и Amazon и „Любима книга на 2011” и „Най-добра фентъзи и научно-фантастична книга за 2011” в Goodreads.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Резюме:

С действие развиващо се в бъдещо дистопично общество книгата разказва историята на младата Беатрис Прайър и нейното съдбовно решение. След години изпълнени с големи предизвикателства и проблеми човечеството се е променило. Обществата функционират по различен начин и хората живеят разделени на пет отделни фракции, които представляват различна добродетел. Всички които навършат 16-години трябва да решат дали да останат в своята фракция или да се преселят в друга и да живеят там до смъртта си. Младата Беатрис изненадва всички свои роднини с решението си и заедно с няколко приятели тя трябва да се справи успешно със сложен процес на “иницииране”. Групата тийнейджъри преминават през сложни физически и психологически тестове, които ги променят напълно. Но Беатрис пази дълбоко в себе си тайна. Тайна, която ако излезе наяве ще я обрече на сигурна смърт. Но когато по случайност разкрива таен план за дестабилизиране на обществото тя осъзнава, че единствено нейната тайна може да предотврати надвисналата катастрофа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар