петък, 30 септември 2016 г.




Издателство: Ибис
Автор: Стивън Кинг
Година на издаване: 2015
Брой страници: 244



 
Тийнейджърите мразят различните. Ненавиждат аутсайдерите. А Кери Уайт е точно това. От първия си ден в училище тя търпи подигравките и издевателствата на съучениците си, които стават все по-изобретателни в своята жестокост. Кошмарите обаче не приключват с училищния звънец, защото вкъщи я чака друго чудовище – собствената й майка. Тираничната Маргарет Уайт е обладана от свиреп религиозен фанатизъм и дарява дъщеря си не с майчина любов, а с нечовешка жестокост. И тъкмо когато облаците са на път да се разпръснат и в сърцето на Кери започва да блещука пламъчето на надеждата, кошмарът ще придобие неописуеми измерения и светът ще се превърне в Преизподня. Защото никой не подозира, че Кери таи в себе си ужасяваща тайна…
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
"Кери" е първата публикувана книга на Стивън Кинг и първата стъпка от най-забележителната литературна кариера на света. Впоследствие историята на невзрачното момиче с необикновени способности вдъхновява два филма (включително и шедьовъра на Брайън де Палма със Сиси Спейсик и Джон Траволта), няколко телевизионни адаптации и дори мюзикъл за Бродуей.
 
Любопитен факт е, че "Кери" всъщност не е първият роман на Стивън Кинг. Преди него той написва „Гняв”, „Дългата разходка” и „Бягащият човек”, които по-късно издава под псевдонима Ричард Бакман.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Най-накрая прочетох книга на Стивън Кинг. Доста се чудих, коя книга на Кинг да избера и в края на краищата се спрях на "Кери". Подходих доста неуверено към романа, но след като прочетох книгата разбрах, че въображението ми е много по-страшно отколкото самата история. "Кери" така да се каже, ми "вдъхна кураж" да са насоча и към някои от по-мрачните и страшни произведения на този писател.
В тази книга се разказа за младо момиче на име Кери Уайт. Тя е пълен аутсайдер и за крехката си възраст е била подложена на много унизения и жестокости. Точно, когато Кери си помисля, че съдбата й се усмихва и за първи път в живота си ще получи малко радост, нещата се объркват напълно. Ситуацията става напрегната, защото героинята губи контрол над себе си и над своята дарбата ...
Първото нещо, което ми направи най-голямо впечатление е стилът на писане на Стивън Кинг. За първи път чета книга, в която авторът пише толкова свободно, рязко и безпощадно. При всяка една дума имах чувството, че този човек пише точно това, което мисли и иска да каже, без капка колебание. Усетих една свобода на мисълта в неговия стил. И това на моменти ме смути, но и ми хареса.
"Кери" е дебютният роман на Стивън Кинг. Нарочно избрах тази книга да ми послужи като начало за навлизането в творчеството на този автор. Като негова първа книга очаквах Кинг все още да не е разгърнал пълния си потенциал и самата история да бъде по-лека за човек като мен, който да не е чел много трилъри. С предположението си бях права и историята наистина се оказа "по-лесно смилаема", както каза един от приятелите ми. Но въпреки това усетих целия труд, който е хвърлен при създаването на този роман. Много е интересен самият строеж на сюжета. Авторът предава историята чрез множество статии, доклади, изследвания и разбира се, части от самото действие, но от различни гледни точки. Първоначално този вид на разказване малко ме обърка, но бързо се настроих към него.
Много ми бяха интересни характерите на всички герои от книгата, но бях най-заинтригувана от образите на Кери и нейната майка.
Първо ще започна с кратко описание на Маргарет Уайт, тъй като от нея започва всичко. Според мен тя е виновна за нещастието на дъщеря си и злополучния завършек на събитията. Най-точно мога да опиша тази жена с думите: полудял религиозен фанатик. Все още ме побиват тръпки само като си помисля за държанието й към собствената си дъщеря(за Бога, та тя искаше на няколко пъти да я убие!) и от нейните толкова погрешни разсъждения, оправдани чрез "правотата на религията". Не може една майка да се отнася така към детето си. Тя не само, че вкоренява погрешни представи за света в сърцето на Кери, но и я оставя напълно неподготвена да се сблъска с истините на живота. Чрез образа на Маргарет Уайт, Стивън Кинг създава един потресаващ литературен герой, който не бих могла скоро да забравя.
Относно самата Кари съм малко раздвоена. Постъпките й в края на книгата са ужасни, а и малко ме плаши удоволствието, което изпитва, когато си отмъщава. Но всеки, който прочете книгата, ще разбере, че действията й са продиктувани единствено от отвратителното отношение, което получава от страна на майка си и своите съученици. Възприемам главната героиня повече като жертва. Стивън Кинг успява по ужасяваш, но и същевременно реалистичен начин да опише подигравките и обидите към Кери. Още по-сразяващо е обрисувано вътрешното състояние на героинята, което силно ми въздейства и предизвика у мен противоречиви чувства.
Отдавна не бях чела книга, в която да изпитвам толкова различни емоции към персонажите. С тях се ядосвах, радвах, съчувствах и страдах. Дори само с дебютния си роман Кинг успя да ме превърне в своя почитателка.
 
-Славена












Издателство: СофтПрес
Автор: Рейчъл Хокинс
Поредица: Хекс Хол
Година на издаване: 2012
Страници: 272
Оценка в Goodreads: 5/5
 
 
 
 
 
 
 
“В плен на магията” кн.3 от трилогията “Хекс Хол” е разтърсващият финал на една незабравима трилогия, наситена с романтика, екшън, магия и хумор!
Някога смятана за вещица, а после – за демон, сега Софи е едно безпомощно момиче, лишено от спицалните си сили. Тя е сама и беззащитна, в очакване на заклетите си врагове.
За нейна изненада при срещата й с Бранник се оказва, че тя е единственото човешко същество /макар и не съвсем човешко/ в една вековна война, което може да спре унищожаването на света.
Въпреки че е лишена от магическите си способности, Софи решава да приеме това предизвикателство, какво о и да й коства то. Пътят, по който поема, я връща в гимназията за откачалки “Хекс Хол”, за да се изправи пред чудовищен портал на смъртта.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Здравейте! Успях да я прочета миналата вечер. Та това е ревюто. Дано да ви хареса!

Определено “В плен на магията” е любимата ми книга от трилогията. Притежава всичко, което и другите книги имат, но действието се развива по-бързо, което прави книгата още по-интересна. Изпълнена с обрати и неочаквани от мен моменти, трилогията “Хекс Хол” ме остави без думи и не съжалявам, че я прочетох. Книгите си заслужават и ги препоръчвам на всички любители на фентъзито, които все още не са ги чели.
Действието във “В плен на магията” се развива по-бързо отколкото в другите две книги. Историята става все по-интересна и не успях да спра да чета цяла вечер, дори взех книгата на училище с мен, за да я дочета. Разбира се, имаше и моменти, които не очаквах и определено щях да бъда изненадана на едно място още в началото, ако приятелка не ми беше казала спойлер, но това не успя да развали удоволствието ми от четенето на “В плен на магията”.
Забелязах промяната в героите от първата книга до последната. Определено всеки един от тях премина през много и това нямаше как да не им се отрази по един или друг начин. Харесвам героите, въпреки недостатъците им.
Книгите са забавни и кратки, изпълнени с доброто чувство за хумор на Софи. Харесва ми, че нищо не се проточва прекалено дълго и всичко се случва бързо, което води до малкия брой страници на книгите от трилогията, но така е много по-добре, отколкото да има излишни безинтересни моменти.
Отново останах впечатлена от стила на авторката. Рейчъл Хокинс пише изненадващо леко и увлекателно, което ме накара да забравя, че имам да уча и просто се потопих в света на “Хекс Хол”.
Харесах края, но донякъде ми се искаше да бъде различен. Исках нещо повече за героите, нещо различно, което няма как да очаквам. Някой обрат, който да ме остави без думи.
Въпреки всичко харесвам трилогията “Хекс Хол”, а “В плен на магията” е любимата ми книга от трите.
 
-Славена

четвъртък, 29 септември 2016 г.


Издателство: СофтПрес
Автор: Рейчъл Хокинс
Поредица: Хекс Хол
Година на издаване: 2011
Страници: 272
Оценка в Goodreads: 5/5
 
 
 
 
 
Софи си мислеше, че е вещица.
Това беше и причината техните да я заточат в „Хекс Хол” – училището за откачалки с особени дарби и таланти. Когато обаче откри ревниво пазената фамилна тайна, тя разбра, че не е вещица, зооморф, фея или пък вампир. По-лошо – Софи се оказа единият от двата демона, които скитат по света. Другият е баща й.
 
 
 
Ето ме пак.
 
За съжаление уникалните сили на Софи са заплаха за всички около нея и тя решава да се подложи на рискован ритуал, чрез който Съветът в Лондон да премахне способностите й.
Когато обаче пристига в британската столица, се сблъсква с няколко стряскащи новини. Първо, и най-шокиращо: новите й приятели също са демони, за които никой не знае, че съществуват! Второ, оказва се, че отдавна е сгодена за младия лечител Кал. Трето, човекът, който е изпратен да я убие от ордена на Окото, е и най-голямата слабост на Софи – Арчър Крос.
Потопете се във вихъра на събитията сред зрелищните сблъсъци, подходящи за големия екран!

„Най-готината нова поредица! Нещо свежо и оригинално на фона на конвейерните еднодневки, претъпкани с вампири и върколаци.”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Демонично стъкло” е едно страхотно продължение на “Хекс Хол”, заслужаващо да се прочете.
Първата книга е много интересна и втората не ѝ отстъпва по нищо. Определено не е от разочароващите продължения, които започвам с големи очаквания, но после се разочаровам, защото не съм получила това, което искам.
Действието в “Демонично стъкло” се развива по-бавно отколкото в “Хекс Хол”, но след средата започва да се развива по-бързо. Първата половина на книгата ми отне много повече време, а останалата книга дочетох сравнително бързо. Започна да става много по-интересно и увлекателно.
Бих казала, че “Демонично стъкло” ми хареса малко повече от “Хекс Хол”. Книгата отново беше изпълнена с екшън и обрати, както очаквани, така и неочаквани. Нямам търпение да прочета и последната книга от трилогията, която в момента стои до мен, но трябва да уча и ще успея да прочета много малко днес и не знам кога ще ми остане време да прочета цялата книга, защото тази седмица ми е много натоварена. Но ще се опитам да бъде в следващите ден-два!
Имаше развитие и в героите и искам да видя какво ще се случи с тях в “В плен на магията”.  Харесвам книгата, както и стила на авторката. Отново се потопих във вече познатия свят на Софи. Нямаше излишни описания и скучни страници, което е един много голям плюс.
Края ме остави без думи. Не очаквах нещата да се развият по този начин и просто не знам какво да кажа. I’m speechless. Не искам да издавам никакви спойлери, затова прочетете трилогията, ако още не сте.
 
-Славена
 
 
                                                                  
Издателство: СофтПрес
Автор: Рейчъл Хокинс
Поредица: Хекс Хол
Година на издаване: 2010
Страници: 240
Оценка в Goodreads: 5/5
ГИМНАЗИЯТА ЗА ВЕЩИЦИ, ФЕИ, ЗООМОРФИ И ВАМПИРИ

Шестнайсетгодишната Софи не е скучна зубрачка, както изглежда на пръв поглед. Преди три години е открила способностите си на вещица, освен това знае, че баща й също е вещер. И макар да е обещала никога да не прави магии, не се стърпява и решава да помогне на една съученичка в беда... за да й причини неволно още по-големи проблеми.
За наказание я изпращат в мистериозното училище „Хекс Хол”. Там учат всички не особено примерни и неприлично специални тийнейджъри. Ако още не сте се сетили – става дума за вещици, магьосници, зооморфи и вампири. Учителите също са специални – преподавателят по литература например е вампирът лорд Байрон.
Софи решава да бъде себе си, т.е. своенравна и устата дори и в „Хекс Хол”. Още първия ден си харесва един страхотен вещер, среща смахнат призрак и си спечелва врагове – трите най-готини мацки в „Хекс Хол”, които изглеждат като супермодели, но се държат адски гадно.
Най-лошото е, че неизвестен хищник започва да напада учениците, а първият заподозрян е нейната единствена приятелка. И докато зловещите убийства зачестяват, Софи се подготвя да се опълчи срещу древен орден, създаден, за да унищожава тийнейджъри със специални способности и най-вече такива като нея.



Влюбих се в "Хекс Хол" още от първите страници. Още от тях разбрах, че книгата ще е страхотна и че ще харесам Софи. След всички добри коментари за тази книга, останах много доволна, че не ме разочарова. Книгата беше страхотна и никак не съжалявам, че си я купих и я прочетох.
Книгата е мъничка и я прочетох за няколко часа, но през тези няколко часа бях в друг свят, който ме плени. Винаги съм харесвала вещици, вампири и всички митически същества. Още от малка ги обожавам и това все още продължава. Книгата обединява много различни създания, което я прави още по-интересна и увлекателна.

Останах приятно изненадана от начина, по който се разви книгата. Сюжетът беше хубав и за няколкото часа през които четох книгата не ми стана скучно нито веднъж. Има много книги, които са ми интересни, но има един момент, в който действието е в застой и почва да ми става скучно, преди отново да започне да става интересно. Нямах такъв проблем с "Хекс Хол". Криминалния мотив в книгата е на ниво. Наистина не бях сигурна кой е убиеца, до края. Разбира се, като всяка добра книга, "Хекс Хол" имаше своите неочаквани обрати, които определено не бях предвидила.

Рейчъл Хокинс пише много леко и приятно. Увлякох се в историята и загубих представа за времето и спрях да се притеснявам и стресирам за училище докато четях книгата. Разтоварваща и забавна, "Хекс Хол" надмина очакванията ми.

Действието се развива бързо и това ме накара да разгръщам бързо страниците. Книгата беше наистина едно страхотно преживяване в света на Софи. Нямам търпение да прочета всички книги от трилогията и да разбера как ще завърши. Остават ми още към 40 страници от "Демонично стъкло" и ще свърша книгата още днес, утре или в понеделник очаквайте ревюто ми.

Препоръчвам книгата на тези от вас, които си търсят нещо свежо и не натоварващо, с хубаво чувство за хумор и мрачна атмосфера на места.

-Славена


Добре дошли в моя блог!

 Здравейте, приятели! Аз се казвам Славена и съм на 16 години. Сега ще ви разкажа от къде дойде идеята за блог и за резюметата... Първо аз обичам да чета. Потъвайки в поредната книга реших да разгледам за блогове и не какви да е, а за книги. Забелязах как други хора са се заели със това да изразяват мнението си относно книгите. Казах си, защо да не опитам и аз, но не ми достигаше нещо да започна...





Бях задължена да отида на една среща от "Аз мога - тук и сега", която промени мисленето ми. Беше събота(24 септември) след пет часова лекция, за това как да успееш, как да преследваш целите си. Как думите "Съжалявам", "Благодаря", "Обичам те", "Прощавам ти" могат да променят гледната ти точка. След тази лекция излязох и си казах:

"Защо да не пробвам. Готова съм и вярвам, че ще успея!"

Вярвайте в себе си и следвайте мечтите си!



-Славена